4.9 C
Мюнхен
Суббота, 20 апреля, 2024

Агенція з працевлаштування — як відрізнити шахраїв

Рекомендуем

Протягом останніх років все більшої популярності набуває пошук роботи за кордоном. Складна економічна ситуація змушує українців їхати до європейських країн на заробітки. В той же час прибутковим став бізнес з посередництва працевлаштування за кордоном. Пошук роботи за межами України – складна і клопітка справа, тому люди звертаються до кадрових агенцій. Тут важливо знайти надійну компанію, щоб в подальшому не виникли проблеми. Тому потрібно знати, як перевірити легальність агенції та не натрапити на шахраїв.

Першою і основною вимогою для агенцій з працевлаштування є наявність ліцензії – без неї посередництвом займатися заборонено. Тому обов’язково запитайте номер наказу про видачу ліцензії – її можна перевірити на сайті Мінекономіки. Більше про ліцензування.

Наступне – треба переконатися, що в компанії є офіс. По-перше, це є вимогою ліцензійних умов, а по-друге, за відсутності офісного приміщення, є ймовірність, що агенція працює підпільно «на дому» без належного дозволу. Посередник, який існує лише віртуально, є ненадійним і тому підвищується ризик стати жертвою шахраїв. Краще переконатися щодо офісу – запитати адресу і зустрітися з посередником безпосередньо там.

Зверніть увагу, що агенція повинна обов’язково підписати договір з клієнтом про надання послуг з посередництва працевлаштування за кордоном. Не слід вестись на надання на підставі договору просто інформаційних послуг щодо наявних вакансій, адже в такому разі працевлаштування не гарантується і потім складно захистити свої права.

В жодному разі не можна оплачувати послуг, поки посередник не виконає всі свої зобов’язання. Лише коли буде знайдена вакансія, клієнт підпише трудовий договір з роботодавцем, тоді агенцією і працівником оформлюється акт наданих послуг, і тепер уже можна оплачувати послуги посередника. Часто буває, що просять заплатити завдаток чи якусь частину від суми за послуги, нібито як гарантія, що клієнт уже точно буде користуватися послугами агенції. Тут теж слід бути обережним, тому що за такою схемою діють шахраї – як тільки пройде оплата завдатку, то так званий посередник зникає разом з грошима клієнта.

До речі, якщо в агенції є свій офіційний рахунок, на який здійснюється оплата – це теж свідчить про те, що вона працює легально.

При виборі посередника, до якого звернутися, ознайомтеся з інформацією на веб-сайті тої чи іншої агенції. По-перше, наявність сайту це також доказ того, що компанія працює відкрито, а по-друге, там можна знайти всі дані, що цікавлять клієнта – ціни, конкретні послуги, строки, вакансії, етапи працевлаштування тощо. Крім цього, прочитайте відгуки інших клієнтів про співпрацю з посередником, що зацікавив.

Сьогодні на ринку з працевлаштування за кордоном дуже багато пропозицій. Недобросовісні агенції заманюють клієнтів низькою ціною, спрощеною процедурою оформлення, високою заробітною платою і т. д. Проте треба бути уважними при виборі агенції. Краще Тому рекомендуємо переконатися в надійності обраного посередника і бути впевненим, що не заплатите гроші за неіснуючу роботу.

Підготовлено юристами OGP.UA

Не пропусти

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Пожалуйста, введите ваш комментарий!
пожалуйста, введите ваше имя здесь

- Реклама -

Новости