17.9 C
Мюнхен
Суббота, 27 апреля, 2024

Токарна обробка металів

Рекомендуем

Токарна обробка відома вже тисячі років. Його прототип з’явився в 13 столітті до нашої ери. Сліди примітивних токарних верстатів були знайдені в Єгипті. Винахід парового двигуна в епоху промислової революції став важливою віхою в розвитку токарної обробки. Використання води і пари дозволило вдосконалити існуючі конструкції, а пізніше впровадження електродвигунів вивело технологію на новий рівень розвитку. Розвиток систем числового програмного керування також вважається поворотним моментом, який призвів до революції токарної обробки з ЧПК.

Що таке токарна обробка?

Токарна обробка — це метод механічної обробки матеріалів. Його суть полягає у вирізанні заготовки з матеріалу, наприклад, металу або дерева, який обертається на високій швидкості навколо обертової осі. Заготовка утримується на місці спеціальним тримачем. Тримач, до якого кріпиться ніж, відповідає за відокремлення його послідовних шарів. Ножі рухаються по прямій площині, що дозволяє формувати заготовку потрібної форми. Таким чином, точіння використовується для виготовлення циліндрів, сфер, конусів та інших обертових об’єктів. Токарна обробка використовується для створення таких точених виробів, як циліндри, сфери та конуси. Токарні роботи широко використовується в різних галузях промисловості, оскільки дозволяє визначати розміри і формувати поверхневі структури.

Звичайна токарна обробка і токарна обробка з ЧПК: в чому різниця?

Існують різні методи токарної обробки. Основним критерієм є тип використовуваного верстата. У цій категорії виділяють ручну токарну обробку (звичайну) і токарну обробку з ЧПУ. Перша здійснюється на токарному верстаті. На практиці це означає, що після запуску верстата оператор постійно контролює хід всього процесу, налаштовує відповідні інструменти і приймає рішення про їх переміщення. Результат операції значною мірою залежить від майстерності та досвіду людини, яка керує верстатом. Слід також звернути увагу на звичайні токарні операції. Цей процес зазвичай використовується для попередньої обробки матеріалів або для виробництва деталей, де точність не має першорядного значення.

Певною альтернативою звичайній механічній обробці є токарна обробка з ЧПК. Вона передбачає використання технологічно вдосконалених верстатів, керованих комп’ютером, а перевага токарної обробки з ЧПУ полягає в точності обробки, з якою можна виготовляти деталі для машин і транспортних засобів. Швидкість і повторюваність процесу також відіграють важливу роль. Тому токарна обробка з ЧПК широко використовується в серійному виробництві. Оскільки вся обробка здійснюється за допомогою верстатів, цей процес набагато безпечніший, ніж звичайне точіння. Слід зазначити, що механічна обробка деталей може бути доповнена додатковою процедурою термообробка металу для значного підвищення твердості деталі.

Основні види токарної обробки

Токарну обробку також можна розділити відповідно до типу використовуваної обробки і пов’язаних з нею робочих ефектів. До цієї категорії відносяться:

  1. Вертикальне точіння — в цьому випадку напрямок руху токарного інструменту паралельний осі точіння.
  2. Точіння канавок — напрямок лінійного переміщення перпендикулярний до осі обробки.
  3. Профільна токарна обробка — це процес надання форми заготовці за спеціальним шаблоном, встановленим на верстаті.
  4. Фасонне точіння — це процес, при якому кінцева форма оброблюваного матеріалу залежить від форми кромки ножа.
  5. Кругове точіння — це процес обробки, який поєднує рівномірний обертовий рух заготовки з обертовим рухом інструменту, що обертається навколо заготовки.
  6. Конічне точіння — це процес, при якому напрямок лінійного руху перетинає вісь обертання під кутом, відмінним від прямого.

На кінцевий результат точіння також впливають інші параметри, такі як швидкість подачі, тобто переміщення різця за один оберт заготовки, швидкість обертання матеріалу, сила різання і глибина різання.

Де відбувається токарна обробка

Токарну обробку можна проводити на широкому спектрі матеріалів. Найчастіше використовують сталь і деревину. Процес можна використовувати для виготовлення різноманітних елементів, деталей і вузлів; рішення для токарної обробки з ЧПК зазвичай застосовуються в автомобільній, суднобудівній, авіаційній, сільськогосподарській, машинобудівній та обробній галузях промисловості. Висока точність і швидкість досягаються завдяки використанню сучасного обладнання. Це також знижує ризик помилок, пов’язаних з витратою матеріалів. Токарна обробка виробляє деталі у вигляді тіл обертання. До них відносяться, зокрема, втулки, вали, циліндри, осі, конуси, кільця, колеса і гвинти. Токарна обробка — це процес, який значно еволюціонував протягом багатьох років. Токарна обробка — це процес, який значно еволюціонував протягом багатьох років і сьогодні є процесом, який здійснюється за допомогою високотехнологічного обладнання, що забезпечує відмінні результати.

Не пропусти

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Пожалуйста, введите ваш комментарий!
пожалуйста, введите ваше имя здесь

- Реклама -

Новости